Franska nya vågen

Mycket hände på 60-talet, och mycket skulle förändras. Inom filmens underbara värld handlade det om att man, främst i Frankrike, ville röra sig bort från det självklara filmandet med en regissör i centrum och att filmerna skulle vara påkostade och perfekta.

Man kan göra film på många sätt: det finns riktlinjer, men inga regler. Allt handla rom att skaparen ska ha en vision och att förhoppningsvis många människor ska dela den glädjen när filmen är klar så den blir odödlig och ses över lång tid. Nya vågen-filmer handlar om att lyfta fram det personliga, det autentiska och regisören. Vilket ofta betyder att gillar man ne regissör så gillar man de flesta av dennes verk. Det finns riktlinjer för vad som klassas som en ”nya vågen-film”:

  • Regissören fick en annan plats i skapandet
  • Tagningarna förändrades och kunde bli väldigt långa
  • Många filmer med existentiella teman
  • Filmingen var viktigt och man drog sig för att filma i studio utan ville hitta äktheten i att vara ute eller i miljöer hos vänner och bekanta.
  • Flytande rörelser med lätta kameror
  • Små resurser vilket blev ett stilistiskt drag då vissa tagningar är dåliga med gjordes inte om.

Fransmännen

Det var i Frankrike, och närmare bestämt i Paris som allt bubblad upp. Detta genom tidningen Cahiers du cinéma och fransmannen Claude Chabrol som ledde tåget av entusiastiska filmskapare där grunderna för nya vågen lades. Produktionen skulle vara minst lika viktig som innehållet. Att den mest tongivande franska filmaren Chabrol år 2010 gick bort har lämnat ett tomrum men samtidigt fått oss att än mer få upp ögonen för dessa typer av filmer.

Ta skapandet i egna händer

Är du ett stort filmfan eller känner att det finns ett stort glapp i filmutbudet som måste fyllas? Varför inte göra en egen film? Om du tar inspiration från nya vågen-filmer behöver inte produktionen bli så dyr, samtidigt som du sätter en starkare personlig prägel. För att komma ännu billigare undan, något som även gäller andra områden än bara filmproducerandet, är att du kan surfa in på sajten Kampanjjakt och botanisera runt bland spännande rabatter på allt från skor, fotoframkallning till hotell. Bara välja och vraka.