Vill du lukta som 007?

Parfymer med förebilder som står bakom märket har varit ett stort inslag för de kvinnliga artisterna. Britney Spears, Beyoncé och Nicki Minaj har alla producerat egna dofter som har sålt som smör i solsken. Manliga skådisar och artister har däremot stått utanför parfymbranschen. De som slagit stort är de som har en sportkarriär bakom sig. Björn Borg, Boris Becker och liknande tennisproffs har haft stor framgång inom försäljning av herrparfym. Nu är det dock ändring på vem som får vara förebild för herrparfymerna och 007 själv pryder parfymflaskorna.

Idag har vi många parfymer ute på marknaden och det har gett kvinnliga artister en helt klar fördel framför männen i försäljning av sina signaturdofter. Dock håller det på att vända och männen har även de ett stort sortiment på parfymer. Men det lite annorlunda förebilder. 007 James Bond har nu lanserats som parfym och sägs ha en klassiska retrodoft. Med tanke på att den första Bondfilmen kom på 60-talet så kan det tyckas vara passande. Då med hunken Sean Connery i täten, redan 1953 skrevs dock boken ”Casino Royale” av Ian Flemming. Sedan dess har en hel drös med filmer producerats och efter Flemmings död har även flertalet Bondböcker skrivits. Dock inte med samma framgång.

Filmvärldens äldsta agent

daniel craig på skyfallpremiär

Det är egentligen inte konstigt att parfymen lanserades 2012, det var då exakt 50 år sedan som James Bond uppenbarade sig på vita duken. Det är i år som bokvärldens största agent fyller hela 60 år då boken kom redan på 50-talet. Det är alltså genom tiderna den bästa och äldsta agent vi sett på film. Ett koncept som har varit väldigt lyckat alltså, med bra och dåliga skådisar.

Skådisarna som spelat agenten:

  • Den första agenten vi såg som James Bond är ikonen Sean Connery, han gjorde hela 7 filmer som 007 och hade även ett avbrott där George Lazenby hoppade in. Recensionerna var dock inte lysande och 71 hoppade Sean in igen.
  • George Lazanby med ursprung från Australien och vart något smutskastad efter sin roll i ”Hans majestäts hemliga tjänst” och tackade därför nej till att vara med i fler. Det har däremot argumenterats i efterhand att detta var den bästa Bondfilmen som spelats in.
  • Roger Moore är den Bond som gjorde flest filmer och ersatte Sean Connery. Han har hyllats öppet för sin insats som Bond och just ”Älskade Spion” har klassats som en av de bästa filmerna.
  • Timothy Dalton gjorde bara 2 bondfilmer trots ett kontrakt på 3 stycken och vart hårt åtgången av pressen. På grund av bråk om rättigheter som pågick i 5 år så sade till slut Dalton upp sitt kontrakt.
  • Pierce Brosnan tog sedan efter flera års uppehåll upp rollen som Bond. Den första filmen ”Goldeneye” mottogs väldigt väl av filmpubliken och därför vart Brosnan är stor succé. Han har också lyckats vara delaktig i de största kassasuccéerna genom Bonds historia.
  • Daniel Craig är det sista skådisen att ha spelat rollen som James Bond. En roll som många menar att han lyckats väldigt bra med. Första Oscar har tilldelats den senaste bondfilmen ”Skyfall”, historiskt menar många.